Ta(a)lent met scratch
Voor het opleidingsonderdeel 'Onderzoekslab' van de Thomas More hogeschool te Vorselaar en Turnhout hebben wij onderzoek uitgevoerd rond geïntegreerd programmeren in het lager onderwijs. We onderzochten het programma Scratch en het effect ervan op het leerrendement. Tijdens het project hebben we de leerlijn programmeren gekoppeld aan de leerlijn Nederlands voor de tweede graad.
Omwille van de coronacrisis werden we genoodzaakt om zowel ons onderzoeksdoel als onze onderzoeksmethode te wijzigen. Door de sluiting van de scholen konden we onze eindmeting niet uitvoeren. Hierdoor kon het leerrendement niet gemeten worden. We kozen ervoor om in de resterende tijd nog zoveel mogelijk weerklank te krijgen van kinderen op onze programmeerfiches. Zo kregen we nog de kans om de fiches te perfectioneren. We zorgden ervoor dat St.-Jozefcollege in Turnhout digitaal toegang had tot de fiches en een feedbackformulier voor de leerlingen van het derde leerjaar. Gezien de ongebruikelijke situatie, breidden we ons doelpubliek uit naar een tweede school, De Notelaar in Wijnegem. Ook hier boden we al het materiaal online aan bij de leerlingen van de tweede en derde graad.
In het lessenpakket vind je fiches terug voor spelling, taalbeschouwing en begrijpend lezen. De fiches zijn ingedeeld op taalniveau en programmeerniveau. In de rechterbovenhoek vind je telkens een symbool met een nummer. Op de volgende bladzijde kan je de betekenis ervan terugvinden. Een leerling moet de vaardigheden van een vorig niveau beheersen om over te kunnen gaan naar een volgend niveau.
De projecten die bij de verschillende fiches horen, vind je terug op scratch.mit.edu in de studio's 'Fiches spelling', 'Fiches taalbeschouwing' en 'Fiches begrijpend lezen'. In iedere fiche staat er duidelijk vermeld welk project de leerlingen moeten openen.
De fiches kan u raadplegen op de pagina 'Fiches'.